Wiele par planujących zorganizowanie przyjęcia weselnego, obawia się wysokich kosztów związanych z realizacją takiej uroczystości. Bowiem wyjątkowo kosztowne są serwowane potrawy, szczególnie w przypadku znacznej liczby gości.
Na cenę konkretnego zestawu dań składa się kilka czynników. Duże znaczenie ma to, czy zamawiamy posiłki w lokalu, w którym będzie się odbywało przyjęcie, czy też korzystamy z usług firmy cateringowej.
Wpływ na ostateczną cenę za menu ma także to, czy wesele jest jednodniowe, czy dwudniowe z poprawinami. Wówczas koszt całości jest wyższy o 30- 50% niż w przypadku wesel jednodniowych.
Najtańsze jest menu standardowe oparte na klasycznych potrawach. Nieco droższy może być zestaw wegetariański lub stylizowany na kuchnię staropolską. Natomiast zdecydowanie bardziej kosztowne jest menu z wykwintnymi daniami przyrządzonymi na bazie drogich półproduktów.
Cena typowego menu weselnego ze standardowymi potrawami waha się w granicach 120- 200 złotych za osobę. Różnice te wynikają, między innymi, z renomy lokalu, ilości serwowanych posiłków weselnych czy gramatury porcji.
Najważniejsze, aby przed ostateczną decyzją w kwestii wyboru konkretnej restauracji, zorientować się co jest wliczone w cenę. Jest to szczególnie istotne, ponieważ w lokalach organizujących przyjęcia weselne panują różne zasady.
Najczęściej w ramach sugerowanej ceny zapewniane są gorące dania: obiad i kolacje, a także deser, zimne zakąski, ciasta i napoje: kawa, herbata, woda, soki i wino/ szampan na pierwszy toast, a ponadto dekoracja sali i obsługa.
Państwo młodzi, na ogół, muszą we własnym zakresie dokupić weselny tort, alkohol, a nieraz nawet także owoce i ciasta.
Szczególnie ważne jest, aby dokładnie przeczytać umowę i przeanalizować sugerowaną gramaturę i zapewnianą ilość porcji danej potrawy na osobę. Menu proponowane przez restauracje powinny zawierać szczegółowe wyliczenia, na przykład informację, że porcja kotleta schabowego waży 200 gramów, przy czym na jedną osobę przypada dwie takie porcje. Kosztorys uwzględnia także dokładne gramatury podawanych ciast, zimnych przekąsek, czy sztuk owoców i litrów napojów przypadających na jednego gościa. Najczęściej bez limitu zapewniana jest kawa, herbata oraz sosy do mięs i ryb.
Cena menu weselnego zależna jest także od ilości gorących potraw. Zdecydowanie droższe są przyjęcia trwające od wczesnego popołudnia do białego rana, niż imprezy rozpoczynające się około 18-tej, czy nawet 19-tej.
Liczba i wiek gości również nie jest bez znaczenia. Zazwyczaj za maluchy, które nie ukończyły jeszcze 3. roku życia, nie pobiera się żadnej opłaty, natomiast w przypadku dzieci w wieku 3- 8 (10) lat, cena za osobę wynosi 50% stawki standardowej. Zazwyczaj im większa liczba gości, tym restauratorzy chętniej proponują rabaty cenowe.
Ostateczny koszt weselnego menu może ulec zmianie w przypadku, gdy zamawiający zażyczą sobie zwiększenia gramatury serwowanych dań lub zmiany konfiguracji podawanych gorących potraw czy zimnych przekąsek.