Pomysły na przekąski na zimną płytę

Choć na weselnych stołach królują gorące dania, to nie może również na nich zabraknąć zimnych przekąsek, po które sięga się pomiędzy kolejnymi ciepłymi potrawami. Mogą być podawane na zimnych płytach lub w formie stołu szwedzkiego. Powinny być tak przygotowane, aby zachowały świeżość przez wiele godzin.

Zimne zakąski to przede wszystkim przysmaki mięsne w postaci faszerowanych roladek, galaretki drobiowej, polędwicy wołowej, wędzonej szynki w sosie chrzanowym, schabu w glazurze czy grillowanej piersi z kurczaka.

Na zimnej płycie podawane są także sałatki: owocowe, warzywne, z tuńczykiem, kurczakiem, makaronem, twarożkiem, mozzarellą czy krewetkami.

Ponadto serwowane są na wiele sposobów ryby: po grecku, śledź w sosie śmietanowym, carpaccio z tuńczyka, tatar z łososia lub marynowana panga, a także sosy i dipy do mięs: tatarski, koperkowy, chrzanowy, beszamelowy czy borowikowy oraz tace z różnego rodzaju serami: pleśniowym, mozzarellą, tofu i pasztetami: z grzybami, z brokułami, z żurawiną.

Na zimnej płycie powinny się także znaleźć przystawki weselne takie jak: koreczki, jajka w sosie tatarskim, czy typowo swojskie przysmaki: wędzona szynka, boczek, kiełbasa, salceson, smalec, wiejski bochen chleba oraz półmisek z innym pieczywem i masło. Wśród zimnych zakąsek nie może zabraknąć warzyw: kiszonych lub konserwowych ogórków, papryki, marynowanych grzybków czy świeżych jarzyn.

Przykładem smacznej i efektownie prezentującej się przystawki są plastry szynki zawijane z warzywami.

ROLADKI Z SZYNKI W GALARECIE

Składniki (na 15 porcji):

15 dużych plastrów szynki parmeńskiej

5 ogórków kiszonych

1 czerwona papryka konserwowa

10 zielonych oliwek

3 jajka

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na galaretkę:2 kostki rosołowe, żelatyna, przyprawy

Sposób przygotowania:

W gotującej się wodzie rozprowadzamy kostki rosołowe. Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i miksujemy z oliwą na aksamitną pastę. Ogórki, paprykę i oliwki kroimy na drobne paseczki i łączymy z pastą jajeczną. Przygotowaną masę kładziemy na plasterku szynki i zawijamy w ruloniki. Układamy na półmisku i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Poza smacznymi przystawkami nie bez znaczenia jest także udekorowanie piętrowych tac z zimnymi pysznościami. Standardowe ozdoby to gałązki i liście ziół oraz finezyjne dekoracje z kawałków owoców i warzyw. Ciekawym pomysłem jest podawanie przysmaków w owocach, na przykład w połówkach arbuza, melona czy ananasa. Warto zadbać także o odświętnie zdobioną zastawę- półmiski i tace- wyłożone na eleganckim, białym lub kremowym obrusie.