Eleganckie menu na obiad weselny w domu

Tańszą alternatywą dla wystawnych przyjęć w renomowanych restauracjach jest obiad weselny w domu, podawany w pomieszczeniach budynku lub w ogrodzie. Pomysł ten sprawdza się wyłącznie w przypadku małej liczby gości- najbliższej rodziny i przyjaciół.

Wbrew pozorom, obiad weselny w domu nie musi opierać się na tradycyjnych potrawach w standardowych odsłonach, takich jak rosół z makaronem, czy schab z zasmażaną kapustą. Przy odrobinie kulinarnej fantazji ułożyć można wykwintne menu, w skład którego wchodzić będą ekskluzywne dania, wywodzące się nie tylko z kuchni polskiej, ale także czerpiące inspirację z pomysłów zagranicznej, a nawet egzotycznej, sztuki kulinarnej.

Ułożeniem weselnego menu mogą zająć się sami państwo młodzi w porozumieniu z wybraną kucharką, choć najczęściej, ze względów praktycznych, korzysta się z pomocy wykwalifikowanej firmy cateringowej, specjalizującej się w przygotowywaniu i dostarczaniu dań na przyjęcia okolicznościowe. Niekiedy w cenie za usługę cateringową jest także podanie potraw przez kelnerów.  Wachlarz proponowanych, wykwintnych potraw jest niezwykle szeroki, dostosowany do zróżnicowanych, kulinarnych gustów gości i państwa młodych.

Przed podaniem pierwszego dania ciepłego można zaserwować zimną przystawkę, na przykład zapiekane bakłażany, czy serek tofu duszony w ziołach, a dopiero później gorącą potrawę.

W roli eleganckiej zupy dobrze sprawdzą się kremy: z pomidorów z bazylią, szparagowy lub brukselkowy z tymiankiem.

Następnie podać należy danie główne, najlepiej w formie mięsnej, typu: polędwica wołowa z sosem truflowym, indyk w sosie gorgonzola, pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i kurkami, schab z nadzieniem morelowym lub ananasowym, pieczeń ze szparagami, tatar z polędwicy cielęcej, kaczka pieczona z brokułami, indyk z serem camembert, cielęcina duszona z oliwkami lub polędwiczki wieprzowe z  grillowaną cukinią.

Główne danie można także zaserwować w postaci rybnej, na przykład łososia w sosie koperkowym, pstrąga z migdałami, czy wędzonego halibuta. Do tego dołączyć można ziemniaczki pieczone w ziołach, aksamitne puree ziemniaczane, eleganckie sałatki, na przykład orientalną z imbirem lub z parmezanem i sosem limonkowym. W osobnych naczyniach należy podać sosy do mięs i ryb: kurkowy, czosnkowy, korzenny, cytrynowy, wiśniowy, miodowy czy żurawinowy.

Po wykwintnym obiedzie podawany jest elegancki deser, na przykład tiramisu posypane wiórkami czekolady, kawa mrożona z bitą śmietaną i likierem, puchar lodowy z musem owocowym i adwokatem, jabłka pieczone w sosie karmelowym czy gruszki faszerowane kremem z mango.

Podczas trwania przyjęcia goście powinni mieć także możliwość sięgnięcia po zimną przekąskę. W tej roli doskonale sprawdzi się faszerowany bakłażan, krewetki z pesto z papryki, ravioli z aksamitnym sosem truflowym, szynka parmeńska z arbuzem, rolada z wędzonego łososia, jajka z kawiorem, czy plastry wędzonki zawijane z suszonymi owocami.

Ponadto na weselnym stole muszą znaleźć się efektowne słodkości, nie tylko w formie piętrowego tortu, ale także w postaci wykwintnych ciast przekładanych kremem, bitą śmietaną i masą, czy nadziewanych cupcakes’ów. Poza tym nie może zabraknąć koszy pełnych owoców oraz różnorakich soków i napojów, a także dobrej jakości kawy i herbaty.