Wiele par planujących ślub, marzy o wystawnym przyjęciu weselnym z tłumem gości i wykwintnymi potrawami podanymi w ekskluzywnym lokalu. W rzeczywistości jednak, nie wszystkich stać na pokrycie kosztów takiej uroczystości. Zdecydowanie tańszą, kameralną alternatywą są małe przyjęcia w restauracji, na które zaprasza się jedynie najbliższą rodzinę i przyjaciół- około 30- 50 osób.
Skromne menu weselne ze standardowymi daniami, dzięki odpowiednim dodatkom i zestawieniu składników, zyskać może elegancką i efektowną oprawę. Potrawy nie muszą być przygotowywane na bazie drogich półproduktów, aby były smaczne i zachwycały gości apetyczną estetyką.
Pierwszym gorącym daniem może być klasyczny rosół z makaronem z natką pietruszki, krem z borowików z dodatkiem bazylii lub zupa brokułowa z grzankami.
W roli drugiego dania dobrze sprawdzi się filet z kurczaka nadziewany jarzynami, schab w piwnej glazurze, kotlet mielony w sosie beszamelowym, polędwiczki wieprzowe w kremie czosnkowym, zrazy wołowe w sosie wiśniowym albo ryba z pomidorami zapiekana w ziołach. Do tego gotowane ziemniaczki ze świeżym koperkiem, aksamitne puree czy ryż zapiekany z mieszanką warzyw. Jako przystawkę do drugiego dania można podać tradycyjne surówki i sałatki warzywne, na przykład z selera, kapusty pekińskiej lub czerwonych buraczków.
Skromnym i zarazem eleganckim deserem będą pieczone jabłka nadziewane budyniem waniliowym, babeczki z musem owocowym, ciasta przekładane kremem, sernik jogurtowy na zimno, czy bardzo prosta w wykonaniu, oparta na tanich składnikach, galaretka kawowa.
GALARETKA KAWOWA
Składniki (na 5 porcji):
2 szklanki rozpuszczalnej kawy
Pół szklanki likieru kawowego
2/3 szklanki śmietanki kremówki
7 łyżek żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 szczypty cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy pierwszą warstwę: Do gorącej kawy wsypujemy 4 łyżki żelatyny i cynamon. Dokładnie mieszamy, studzimy i przelewamy do pięciu salaterek. Wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Przygotowujemy drugą warstwę: Podgrzewamy likier. Dodajemy 2 łyżki żelatyny. Studzimy i rozlewamy do salaterek. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy ostatnią warstwę: Śmietankę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Wylewamy na galaretki i ponownie wkładamy do lodówki na godzinę.
Po obiedzie, w określonych odstępach czasu, podaje się kolacje- dwie, trzy, albo nawet cztery, w ilości zależnej od czasu trwania przyjęcia. Mogą to być smaczne potrawy tradycyjne, takie jak gołąbki w sosie grzybowym, żurek na wędzonce z jajkiem, barszcz z pasztecikami lub golonka z zasmażaną kapustą.
W skromnym menu weselnym powinny się także znaleźć zimne przekąski, na przykład schab ze śliwką, śledź w śmietanie, jajka z aksamitnym kremem brukselkowym, pasztet z żurawiną oraz sałatki, surówki, sosy i dipy do mięs i ryb.
Ponadto na stołach powinny zagościć owoce: banany, mandarynki, winogrono oraz napoje: kawa, herbata, woda, soki owocowe i warzywne.