Potrawy na wegetariańskie wesele

Wesele bez mięsa? Wielu nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Choć spora część smacznych, powszechnie lubianych dań kuchni polskiej jest bezmięsnych, to jednak uroczystość weselna bez tradycyjnego schabowego i aromatycznych wędlin, wydaje się być niemożliwa do zrealizowania. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że wśród społeczeństwa wciąż pokutuje stereotypowe myślenie o kuchni wegetariańskiej opartej rzekomo na niesmacznych składnikach i monotonnych zestawieniach.

Wiele par planujących uroczystość weselną, postanawia przełamać ten krzywdzący stereotyp i zachwycić gości bezmięsnymi przysmakami. Wbrew pozorom, wegetariańskie menu  może być bardzo różnorodne- z bogactwem potraw, nietuzinkowym zestawieniem składników oraz kolorową, efektowną prezencją dań.

Na wegetariańskim weselu, zamiast mięs i wędlin, podaje się zdrowe ryby i owoce morza. Warto jednak mieć na uwadze to, że jest kilka odmian wegetarianizmu i nie wszystkie dopuszczają potrawy przygotowywane na bazie ryb, czy przetworów mlecznych. Niektórzy zwolennicy tej diety ograniczają się do dań wyłącznie na  produktach roślinnych.

Pierwszym gorącym daniem na tego typu przyjęciu wegetariańskim są najczęściej smaczne kremy z warzyw, na przykład z pomidorów, brokułów, porów, szparagi lub zupa z kalafiora z grzankami czy bulion warzywny podany z brązowym ryżem.

Głównym daniem obiadowym może być łosoś w sosie śmietanowym, mintaj w porach, duszony pstrąg, kotlety z makreli czy kotleciki warzywne– z cukinii lub sojowe.

Na deser po obiedzie można podać orzeźwiający sorbet, sałatkę owocową z likierem czy brzoskwinie w sosie miodowym.

W roli wegetariańskich kolacji weselnych, świetnie sprawdzą się grillowane bakłażany, pierożki z brokułami, strogonow sojowy, risotto z cukinią lub grillowane tofu.

Smaczne przekąski powinny pojawić się także na zimnej płycie. Mogą to być grillowane szaszłyki warzywne, owocowe, roladki z makreli, śledzie w sosie curry, łosoś z pastą twarożkową lub sandacz w sosie miętowym.

Sycącym i jednocześnie zdrowym pomysłem na wegetariańskie danie weselne są warzywa z kaparami.

WARZYWA Z KAPARAMI

Składniki (na 5 porcji):

40 dag ziemniaków

2 czerwone cebule

2 żółte papryki

Mały brokuł

1/2  kalafiora

5 łyżek kaparów

5 łyżek rodzynek

2 łyżki migdałów

Łyżeczka soku z limonki

5 łyżek oliwy z oliwek

Pół szklanki białego wina

Przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w plastry i wrzucamy do lekko osolonego  wrzątku. Gotujemy przez kilka minut. W osobnym naczyniu obgotowujemy rozdrobniony kalafior i brokuł w wodzie ze szczyptą soli. Warzywa odcedzamy i studzimy. Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i smażymy z dodatkiem przypraw na patelni natłuszczonej oliwą. Rodzynki wsypujemy do wrzątku na 2 minuty, po czym odcedzamy. Migdały prażymy na suchej patelni. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy winem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach posypujemy kaparami, rodzynkami i migdałami i całość pieczemy jeszcze przez 10 minut.